Partner projekta "Od boje do zvuka u virtualnom svijetu"

Gradska Knjižnica Juraj Šižgorić

U suradnji s Ogrankom matice Hrvatske u Šibeniku predstavljamo projekt “Od boje do zvuka u virtualnom svijetu”

Logotip
Od boje do zvuka 1

Ogranak Matice hrvatske Šibenik u suradnji s partnerom Gradskom knjižnicom „Juraj Šižgorić“ Šibenik projektom „Od boje do zvuka u virtualnom svijetu“ omogućiti će pripadnicima ciljnih skupina; mladima do 25 godina i starijim osobama 54+ interaktivne online radionice. Ukupno je razvijeno za obje ciljne skupine 9 programa za 70 korisnika. Mladima do 25 godina 6 programa radionica za 51 polaznika, a starijim osobama od 54 +, 3 programa radionica za 19 polaznika.

Trajanje projekta je od 12.studenog 2021. godine do 12. srpnja 2022. godine. Ukupna vrijednost projekta iznosi 361.990,72 HRK, a bespovratna sredstva osigurana su iz Europskog socijalnog fonda u iznosu od 307.692,11 HRK i iz Državnog proračuna Republike Hrvatske u iznosu od 54.298,61 HRK.

Projekt poboljšava pristup ciljanih skupina kulturnim i umjetničkim sadržajima i aktivnostima.

Radionice su bazirane na kulturnu edukaciju o glazbi, književnom stvaralaštvu, scenskom izrazu, kreativnom pisanju te razvoju poduzetničkih kompetencija u likovnom stvaralaštvu, a održavat će se prema izrađenom kalendaru događanja.

Prema općem cilju poziva povećava se socijalna uključenost te smanjenje osjećaja usamljenosti osoba starijih od 54 godine, njih 19 sudjelovanjem u kulturnim i umjetničkim aktivnostima putem interneta uvođenjem novih tehnologija što doprinosi jačanju zajednice čime će se stvoriti dostupnija i uključiva kultura, dok se mladim osobama do 25 godina u ovom trenutku smanjuje osjećaj usamljenosti zbog nemogućnosti druženja sa osobama svoje dobi. Također rješava se problem nezainteresiranosti prema kulturnim događanjima na način da će se internet generacija ( mladi do 25) povezati putem „njihovog“ medija s kulturom te tako stvoriti interes za pohađanje kulturnih sadržaja nakon što bolest uzrokovana COVID – 19 prođe. Prema specifičnom cilju poboljšava se pristup pripadnika ciljanih skupina kulturnim i umjetničkim sadržajima i aktivnostima. Ciljne skupine su stariji od 54 te mladi do 25 godina, ujedno i ranjive skupine. Online interaktivnim radionicama nastaviti će se njegovati kultura i baština koju promiču Ogranak Matice hrvatske u Šibeniku u suradnji s partnerom Gradskom knjižnicom „Juraj Šižgorić“ Šibenik. 

Ciljne skupine su stariji od 54 te mladi do 25 godina, ujedno i ranjive skupine. Online interaktivnim radionicama nastavit će se njegovati kultura i baština koju promiču Ogranak Matice hrvatske u Šibeniku u suradnji s partnerom Gradskom knjižnicom „Juraj Šižgorić“ Šibenik.

Gradska knjižnica kao Partner na projektu će ustupiti prostor prijavitelju za obavljanje aktivnosti dok će se nabaviti potrebna oprema za opremanje prostora u vlasništvu Knjižnice te će time i Knjižnica kao partner biti vlasnik opreme. Ogranak Matice hrvatske u Šibeniku će obavljati aktivnosti u novoopremljenoj prostoriji te će se time osigurati i održivost projekta. Prijavitelj je zadužen za održavanje aktivnosti te ispunjenje mjerljivih ishoda, a partner je obvezan ustupiti prostor kao i za održavanje nabavljene opreme. 

Za više informacija možete nam se javiti na e-mail adresu info@matica-hrvatska-sibenik.hr .

Od boje do zvuka 2

Poziv na sudjelovanje u programu Pripravci od dalmatinskog bilja povodom 180. obljetnice izdavanja Visianijeve Flore dalmatice

Poštovani članovi i gosti, dragi prijatelji Matice hrvatske,

poučeni dobrim iskustvom od prošle godine, kad smo u suradnji sa STRUČNO-ZNANSTVENOM UDRUGOM FUTURA povodom Međunarodnog dana biološke raznolikosti i Dana zaštite prirode u Hrvatskoj organizirali znanstveno-popularnu radionicu Aranžmani od mediteranskog bilja 21. i 22. svibnja u Gradskoj knjižnici „Juraj Šižgorić“ Šibenik, predlažemo da nastavimo s obilježavanjem toga datuma. Naglasak bi i ove godine bio na proučavanju, zaštiti i promicanju hrvatske kulturne i znanstvene baštine. Jedan od našijenaca koji je dao doprinos našoj znanstvenoj baštini svakako je Robert Visiani Šibenčanin (9. travnja 1800.– 4. svibnja 1878), hrvatski liječnik i botaničar, koji je , između ostaloga, bio i profesor na sveučilištu u Padovi gdje je osnovao prvi botanički vrt u Europi a najpoznatiji je po djelu Flora Dalmatica, s kojim je ušao u krug genijalnih botaničara 19. stoljeća. Prvu knjigu ´Flora Dalmatica´ tiskao je 1842., drugu 1847. i treću 1852. godine u Leipzigu. O Visianijevoj privrženosti rodnom gradu svjedoče  činjenica da je uz svoje ime često dodavao pridjevak Šibenčanin (Sibenicensis), te brojna dobročinstva što ih je učinio Šibeniku i Šibenčanima. Umro je u Padovi 1878., a oporukom je izrazio želju da poput svog sugrađanina Fausta Vrančića nađe ´vječni počinak među svojom rodbinom, prijateljima i sugrađanima´. Znameniti šibenski botaničar Robert Visiani pokopan je na groblju sv. Ane. Zanimljivo je da mu na kamenom sarkofagu u kojemu počivaju njegovi zemni ostaci piše: FLORA DALMATICA.

Ove godine održali bismo ponovno znanstveno-popularnu radionicu, ovoga puta pod nazivom Ljekovito bilje i proizvodi.  

Važan dio projekta bilo bi malo istraživanje u kojemu ste svi vi, dragi Matičari i prijatelji Matice, pozvani sudjelovati. Zadatak bi bio pronaći što je moguće više raznovrsnih recepata za likere i pripravke od dalmatinskih biljaka. Budući da se radi o istraživanju, bilo bi potrebno zapisati kazivača imenom i prezimenom i kratku povijest recepture, kako je do kazivača došla, primjerice usmenom predajom, preko nekoga i slično. Svi prikupljeni recepti tiskali bi se u prigodnoj brošuri koja bi bila predstavljena prema dogovorenom terminu. Budući da tiskanje zahtijeva pripremu i određeno vrijeme potrebno za tehničku realizaciju, molimo vas da prikupljene recepture pošaljete najkasnije do kraja veljače na e-mail zbilusic@knjiznica-sibenik.hr ili info@matica-hrvatska-sibenik.hr ili boris.dorbic@gmail.com

Ovaj projekt usmjeren je na edukaciju građana s ciljem informiranja o vrijednosti naše znanstvene baštine i djelu Roberta Visianija, o značaju naše tradicijske eno i gastro-kulture, te podizanju svijesti o njihovu čuvanju i spašavanju od zaborava te mogućnostima interpretacije i prezentacije.

O ostalim sadržajima bit ćete upoznati na vrijeme.

Nadamo se da ćemo i ove godine, kao i prijašnjih, prirediti kvalitetan i reprezentativan  programu  kojim ćemo se predstaviti u našem gradu a možda i još negdje.

Za sve detaljnije informacije možete kontaktirati Zdenku Bilušić, predsjednicu Ogranka na mob. 098 603 421 ili na mail zbilusic@knjiznica-sibenik.hr.  

Predsjednica OMH u Šibeniku,

Zdenka Bilušić

Skip to content