Glazbena radionica "Glazba i klapsko pjevanje" (54+)

Razvoj (stvaranja) glazbe i razvoj slušateljskog shvaćanja glazbe kroz povijest možemo zaviriti kroz brojne stilove, razdoblja, narode i nacije, ali i hrvatska narodna glazba nam donosi dovoljno (i previše) visoko-vrijednih glazbenih idioma.

Kao što je H. Hesse primijetio: „Psihološki najvažniji rezultat svakog „folklora“ jest jednakost strukture ljudske duše na cijelome planetu. No iako je spoznaja i potvrda te jednakosti (…) lijepa i perspektivna, ipak nas raduje, uzbuđuje i usrećuje kada kradomice opažamo različite nošnje, pokrete i narječja te iste duše.“

Što je glazba? Što glazbom duša hoće postići? Što jedinstveno u klapskom pjevanju možemo kradomice opaziti? A koje iste glazbene „pokrete“ primjećujemo i pod klapskim i pod drugim svjetskim nošnjama, na drugim jezicima, na brojnim narječjima? Što je zajedničko klapama i manakinima, južnoameričkim pticama?

Kad je klapski pjev počeo prelaziti u virtualni svijet? Kako i koliko je klapska pjesma zastupljena u virtualnom svijetu te može li i treba li biti i više i dublje prisutna? Kako klapsko pjevanje u virtualnom svijetu već utječe i kako će moći utjecati na klapsko pjevanje u stvarnom svijetu?

Odgovore na ta, na više i na vaša pitanja možemo razmotriti zajedno 4., 8. i 11. veljače na radionicama.

Radionica se odvija u potpunosti online, a u njoj može sudjelovati više sudionika.

Za provedbu radionica potrebno je stolno ili prijenosno računalo s kamerom i slušalicama.

Raspored održavanja radionica: 4. veljače, 8. veljače i 11. veljače od 16:30 – 19:30 h.

Prijaviti se možete putem linka: https://forms.gle/3DndLBh9s6WbWvTNA

Skip to content