NOvosti i događanja

Promotivni film projekta “Od boje do zvuka u virtualnom svijetu”

U sklopu provedbe projekta “Od boje do zvuka u virtualnom svijetu” izrađen je promotivni film sa video uradcima održanih radionica.

Izrada video materijala sufinancirana je sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda.

Sadržaj emitiranog materijala isključiva je odgovornost Ogranka Matice hrvatske u Šibeniku.

Online radionice u svibnju

Ogranak Matice hrvatske u Šibeniku u svibnju organizira završne radionice u sklopu projekta “Od boje do zvuka u virtualnom svijetu” kojeg sufinancira Europska unija sredstvima Europskog socijalnog fonda u sklopu Operativnog programa “Učinkoviti ljudski potencijali” 2014-2020. Radionice se provode online, a namijenjene su starijima od 54 godine i mlađima od 25.

Radionice za sudionike mlađe od 25 godina:

  • Glazbena radionica “Osnove snimanja i obrade glazbe” (4 radionice): 16. svibnja, 18. svibnja, 20. svibnja i 23. svibnja od 10 – 13 h.

Radionice za sudionike starije od 54 godine:

  • Likovna radionica “Acta non verba” održat će se 4. svibnja od 16 – 19 h.

Pozivamo sve zainteresirane na sudjelovanje, a detalje o radionicama i prijavi možete pronaći ovdje.

Online radionice u travnju

Ogranak Matice hrvatske u Šibeniku tijekom travnja organizira nove besplatne, online kulturno-umjetničke radionice u sklopu projekta “Od boje do zvuka u virtualnom svijetu” kojeg sufinancira Europska unija sredstvima Europskog socijalnog fonda u sklopu Operativnog programa “Učinkoviti ljudski potencijali” 2014-2020.

Radionice su namijenjene starijima od 54 godine i mlađima od 25.

Radionice za sudionike mlađe od 25 godina:

  • Likovne radionice “Razvoj poduzetničkih kompetencija u likovnom stvaralaštvu” održat će se  2. i 9. travnja od 10 – 13 h.

Radionice za sudionike starije od 54 godine:

  • Likovna radionica “Acta non verba” održat će se 6. travnja, 13. travnja, 20. travnja, 27. travnja 16 – 19 h.
  • Radionica književnog stvaralaštva održat će se  7. travnja i 8. travnja od 17 – 20 h.

Pozivamo sve zainteresirane na sudjelovanje, a detalje o radionicama i prijavi možete pronaći ovdje.

 

Online radionice u ožujku

Ogranak Matice hrvatske u Šibeniku tijekom ožujka organizira nove besplatne, online kulturno-umjetničke radionice u sklopu projekta “Od boje do zvuka u virtualnom svijetu”.

Radionice su namijenjene starijima od 54 godine i mlađima od 25.

Radionica za sudionike mlađe od 25 godina:

  • Edukativno – zabavna dramska radionica (4 radionice) održat će se 1. ožujka, 7. ožujka, 15. ožujka i 29. ožujka od 16 – 19 h.
  • Likovne radionice “Razvoj poduzetničkih kompetencija u likovnom stvaralaštvu” (4 radionice) održat će se  5. ožujka, 19. ožujka, 2. travnja i 16. travnja od 10 – 13 h.
  • Likovna radionica “Acta non verba” (3 radionice) održat će se 2. ožujka, 9. ožujka i 16. ožujka od 16 – 19 h.
  • Radionica književnog stvaralaštva (2 radionice) održat će se  24. ožujka i 25. ožujka od 17 – 20 h.

Radionica za sudionike starije od 54 godine:

  • Likovna radionica “Acta non verba” (7 radionica) održat će se 23. ožujka, 30. ožujka, 6. travnja, 13. travnja, 20. travnja, 27. travnja i 4. svibnja od 16 – 19 h.

Pozivamo sve zainteresirane na sudjelovanje, a detalje o radionicama i prijavi možete pronaći ovdje.

Poziv na sudjelovanje u programu Pripravci od dalmatinskog bilja povodom 180. obljetnice izdavanja Visianijeve Flore dalmatice

Poštovani članovi i gosti, dragi prijatelji Matice hrvatske,

poučeni dobrim iskustvom od prošle godine, kad smo u suradnji sa STRUČNO-ZNANSTVENOM UDRUGOM FUTURA povodom Međunarodnog dana biološke raznolikosti i Dana zaštite prirode u Hrvatskoj organizirali znanstveno-popularnu radionicu Aranžmani od mediteranskog bilja 21. i 22. svibnja u Gradskoj knjižnici „Juraj Šižgorić“ Šibenik, predlažemo da nastavimo s obilježavanjem toga datuma. Naglasak bi i ove godine bio na proučavanju, zaštiti i promicanju hrvatske kulturne i znanstvene baštine. Jedan od našijenaca koji je dao doprinos našoj znanstvenoj baštini svakako je Robert Visiani Šibenčanin (9. travnja 1800.– 4. svibnja 1878), hrvatski liječnik i botaničar, koji je , između ostaloga, bio i profesor na sveučilištu u Padovi gdje je osnovao prvi botanički vrt u Europi a najpoznatiji je po djelu Flora Dalmatica, s kojim je ušao u krug genijalnih botaničara 19. stoljeća. Prvu knjigu ´Flora Dalmatica´ tiskao je 1842., drugu 1847. i treću 1852. godine u Leipzigu. O Visianijevoj privrženosti rodnom gradu svjedoče  činjenica da je uz svoje ime često dodavao pridjevak Šibenčanin (Sibenicensis), te brojna dobročinstva što ih je učinio Šibeniku i Šibenčanima. Umro je u Padovi 1878., a oporukom je izrazio želju da poput svog sugrađanina Fausta Vrančića nađe ´vječni počinak među svojom rodbinom, prijateljima i sugrađanima´. Znameniti šibenski botaničar Robert Visiani pokopan je na groblju sv. Ane. Zanimljivo je da mu na kamenom sarkofagu u kojemu počivaju njegovi zemni ostaci piše: FLORA DALMATICA.

Ove godine održali bismo ponovno znanstveno-popularnu radionicu, ovoga puta pod nazivom Ljekovito bilje i proizvodi.  

Važan dio projekta bilo bi malo istraživanje u kojemu ste svi vi, dragi Matičari i prijatelji Matice, pozvani sudjelovati. Zadatak bi bio pronaći što je moguće više raznovrsnih recepata za likere i pripravke od dalmatinskih biljaka. Budući da se radi o istraživanju, bilo bi potrebno zapisati kazivača imenom i prezimenom i kratku povijest recepture, kako je do kazivača došla, primjerice usmenom predajom, preko nekoga i slično. Svi prikupljeni recepti tiskali bi se u prigodnoj brošuri koja bi bila predstavljena prema dogovorenom terminu. Budući da tiskanje zahtijeva pripremu i određeno vrijeme potrebno za tehničku realizaciju, molimo vas da prikupljene recepture pošaljete najkasnije do kraja veljače na e-mail zbilusic@knjiznica-sibenik.hr ili info@matica-hrvatska-sibenik.hr ili boris.dorbic@gmail.com

Ovaj projekt usmjeren je na edukaciju građana s ciljem informiranja o vrijednosti naše znanstvene baštine i djelu Roberta Visianija, o značaju naše tradicijske eno i gastro-kulture, te podizanju svijesti o njihovu čuvanju i spašavanju od zaborava te mogućnostima interpretacije i prezentacije.

O ostalim sadržajima bit ćete upoznati na vrijeme.

Nadamo se da ćemo i ove godine, kao i prijašnjih, prirediti kvalitetan i reprezentativan  programu  kojim ćemo se predstaviti u našem gradu a možda i još negdje.

Za sve detaljnije informacije možete kontaktirati Zdenku Bilušić, predsjednicu Ogranka na mob. 098 603 421 ili na mail zbilusic@knjiznica-sibenik.hr.  

Predsjednica OMH u Šibeniku,

Zdenka Bilušić

Logo 180 obljetnica Matice

U 180. smo obljetnici od osnutka Matice hrvatske. Kao čuvar baštine Matica je pohranila i sačuvala pravu riznicu našeg knjižnog blaga, pa tako i časopisa. Fotografije koje ovdje donosimo objavljene su u ilustriranom tjedniku Svijet časopisu za društveni život (1926. – 1936.). U vremenu prije TV-a, a kamoli nama danas dostupnih tehnoloških mogućnosti, časopisi su bili od neizmjerne važnosti, a ovaj tjednik koji je svoj život nastavio i u socijalističkoj Jugoslaviji, bio je u punom smislu Vanity Fair Kraljevine Jugoslavije. Bio je to sadržajno suvremeno koncipiran tjednik građanske orijentacije s prilozima iz društvene kronike u području zabave, mode, glazbe, umjetnosti, športa, filma i kazališta, politike i gospodarstva te putopisima, romanima u nastavcima, notama popularne lakoglazbene produkcije, humorom i zanimljivostima, domaćim i iz svijeta, novitetima i senzacijama s izvrsnim suradnicima. U ovoj obljetničkoj godini nastavit ćemo s objavljivanjem sadržaja iz arhiva Matice hrvatske vezanih za naš grad.

In memoriam

Poštovani članovi Ogranka Matice hrvatske,

u srijedu, 9. veljače 2022., primili smo vijest da nas je zauvijek napustio istaknuti član i jedan od osnivača našega ogranka, Ivo Branica. U nekoliko mandata bio je član predsjedništva te pokretač i voditelj likovnog odjela u našem ogranku. Osim na pedagoškom području, radio je kao nastavnik likovne kulture u osnovnim i srednjim školama, značajan je i njegov doprinos likovnom životu grada. Iznimno likovno obrazovan, ostao je na hrvatskoj likovnoj sceni relativno neprepoznat. Bio je član Likovne grupe 9. Posljednji ispraćaj bit će u subotu, 12. veljače na Zlarinu u 16.00. Brod za Zlarin kreće u 13.30 i 15.00.

Skip to content