o nama

Matica hrvatska jedna je od najstarijih hrvatskih kulturnih ustanova. U njenim pravilima glasi da je “neovisna, neprofitna i nevladina udruga utemeljena za promicanje hrvatske kulture, a tijekom vremena, zbog svog je rada i neprekidnosti, postala nacionalna ustanova”. Latinski naziv za ovu ustanovu je Matrix Croatica.

Ogranak Matice hrvatske u Šibeniku osnovan je 1998., a još davne 1936. naš književnik Vinko Nikolić potaknuo je ideju o osnivanju pododbora MH u Šibeniku. Cilj je Ogranka istraživanje, čuvanje, razvijanje i promicanje narodnog i kulturnog identiteta u područjima umjetničkog, znanstvenog i duhovnog stvaralaštva, gospodarstva i javnoga života te skrb za demokratski društveni razvitak. Područje djelovanja sukladno ciljevima je duhovnost, kultura i umjetnost. Broj aktivnih članova je 50 i otprilike još toliko prijatelja Ogranka. Ogranak Matice hrvatske u Šibeniku ponosi se vrlo dugim popisom djelovanja u području kulture iz čega su proizašle mnogi projekti, izložbe i suradnje. Neke od njih su: Projekti: Osvit – godišnjak za promociju kulturne i prirodne baštine šibenskog kraja prvi je časopis koji se u Šibeniku objavljuje nakon više od pola stoljeća. Prvi broj objavljen je 2016. na 950-tu godišnjicu prvog spomena grada), a promoviran je 2017. Program uključuje tiskanje jednog godišnjeg izdanja s prilozima uglednih znanstvenika i publicista koji su ili zavičajno vezani za Šibenik ili je Šibenik u fokusu njihova istraživanja. Korisnici ovog programa su svi zainteresirani građani na području našega grada, županije ali i na gostovanjima u inozemstvu, pripadnici naše dijaspore, kao i stranci svih dobnih skupina i profila; KUC Travno u Zagrebu – skupna izložba slika likovne udruge Ama Artem iz Zagreba i Likovnog odjela OMH-a u Šibeniku Tragom beskraja – Galerija Gradske knjižnice „Juraj Šižgorić“ Šibenik – tradicionalna godišnja izložba članova Ogranka i gostiju uz nastup članova pjesnika.

O nama

Matica hrvatska utemeljena je 1842. godine sa svrhom promicanja nacionalnog i kulturnog identiteta u područjima umjetničkog, znanstvenog i duhovnog stvaralaštva, gospodarstva i javnoga života te skrbi za društveni razvitak. Jedan je od najvećih i najvažnijih nakladnika knjiga i časopisa u Hrvatskoj. Sva novija Matičina izdanja mogu se kupiti u Knjižari Matice hrvatske.Uz dvadesetak redovnih biblioteka značenjem se ističe biblioteka Stoljeća hrvatske književnosti, u kojoj je objavljeno već više od stotinu naslova. Središnjica objavljuje dvotjednik Vijenac, književni list za umjetnost, kulturu i znanost, Hrvatsku reviju, časopis za književnost, umjetnost i kulturu življenja, te književni i znanstveni časopis Kolo.

Osim izdavačke djelatnosti, Matica hrvatska priređuje brojna kulturna i znanstvena događanja: predstavljanje knjiga, znanstvene simpozije, okrugle stolove, rasprave, stručna i znanstvena predavanja te koncerte klasične glazbe. U Središnjici Matice hrvatske održi se više od stotinu manifestacija godišnje, a podjednako su aktivni i Matičini ogranci.

Stotinjak ogranaka Matice hrvatske objavljuje dvadesetak književnih časopisa, među kojima su “Dubrovnik”, “Književna revija”, “Dometi”, “Zadarska smotra”, “Riječi”… Ogranci su zbog bogate kulturne djelatnosti u svojim mjestima nezaobilazni, a ponegdje i jedini nositelji kulturnoga života. Članom Matice hrvatske može postati svaki punoljetni državljanin Republike Hrvatske ili Hrvat s drugim državljanstvom koji prihvaća program Matice hrvatske.

Pri Središnjici djeluje i Galerija Matice hrvatske u kojoj izlažu ponajprije mladi likovni umjetnici. U ciklusu Mladi glazbenici u Matici hrvatskoj nastupaju daroviti i na natjecanjima nagrađivani polaznici glazbenih škola te glazbenih smjerova na sveučilištima u Hrvatskoj. Salon Matice hrvatske priređuje predavanja iz raznih područja znanosti, umjetnosti i kulture općenito, pri čemu predavači gotovo isključivo pripadaju mlađoj ili srednjoj generaciji. Razni odjeli Matice hrvatske održavaju predavanja, tribine i skupove iz područja svoga djelovanja. Matica hrvatska ogranizator je i Komunikološke škole i Filozofske škole, koje omogućuju perspektivnim studentima aktivno sudjelovanje i usavršavanje u struci.

Skip to content