Razvoj poduzetničkih kompetencija u likovnom stvaralaštvu

Radionice su namijenjene djeci i mladima do 25 godina. Cilj ovih radionica je poticanje kreativnih, inovativnih i poduzetničkih potencijala kod djece i mladih.

Zamišljen je niz od 4 radionice:

 1. Radionica: Eko Etno dizajn – Sunčane naočale inspirirane Etno motivima i ornamentima dalmatinskog kraja.

Radionica je koncipirana u dva dijela:

 1. dio – istraživanje i upoznavanje sa sunčanim naočalama kroz povijest i dizajnerskim sunčanim naočalama te tradicijskom narodnom baštinom. Skica ornamentike narodnih nošnji Dalmatinske zagore i skica sunčanih naočala inspiriranih Etno motivom.
 1. dio – oblik i boja – dizajn makete/predloška sunčanih naočala iz mašte, oblikovanje. Djeca i mladi će uz pomoć otpadnih materijala (kartona, kolaž papira, žice, ALU folije…) oblikovati sunčane naočale iz mašte i svoje uratke, fotografije, predstaviti javnosti u virtualnoj galeriji. Cilj ove radionice je poticanje stvaralaštva i društvene odgovornosti, razvijanje poduzetničke kompetencije, digitalnih kompetencija te kreativnog i kritičkog mišljenja u rješavanju likovnog problema.

Potreban materijal za rad: Akvarel papir za skicu, olovka, akvarel boje, škare, ljepilo univerzalno ili vruće, skalpel, karton, kolaž papir, ALU folija, žica i kliješta, mobitel.

 1. Radionica: Eko Etno dizajn – Natikače/japanke za plažu inspirirane Etno motivima i ornamentima dalmatinskog kraja.

Radionica je koncipirana u dva dijela:

 1. dio – istraživanje i upoznavanje s natikačama/japankama kroz povijest i dizajnerskim natikačama/japankama te tradicijskom narodnom baštinom. Skica ornamentike s obuće narodnih nošnji Dalmatinske zagore i skica natikača/japanki inspiriranih Etno motivom.
 2. dio – oblik i boja – dizajn makete/predloška natikača/japanki za plažu iz mašte, oblikovanje. Djeca i mladi će uz pomoć otpadnih materijala (kartona, kolaž papira, žice, ALU folije, konopa, krpica…) oblikovati japanke za plažu iz mašte i predstaviti javnosti fotografiju uratka u virtualnoj galeriji. Cilj ove radionice je poticanje stvaralaštva i društvene odgovornosti, razvijanje poduzetničke kompetencije, te kreativnog i kritičkog mišljenja u rješavanju likovnog problema.

Potreban materijal za rad: Akvarel papir za skicu, olovka, akvarel boje, škare, ljepilo univerzalno ili vruće, skalpel, karton, kolaž papir, ALU folija, žica i kliješta, konop, krpice, mobitel. 

 1. Radionica: Eko Etno dizajn – Predložak motiva za torbu za plažu u tehnici batik inspirirane Etno motivima i ornamentima dalmatinskog kraja.

Radionica je koncipirana u dva dijela:

 1. dio – istraživanje i upoznavanje s torbama tradicijske baštine i dizajnerskim torbama. Skica ornamentike s torbe/zobnice narodnih nošnji Dalmatinske zagore i skica/dizajn motiva na torbi za plažu inspirirane tradicijskom baštinom i postupak primjene likovne tehnike batik.
 2. dio – oblik i boja – u likovnoj tehnici batik naslikati motiv inspiriran ornamentikom tradicijske baštine i oblikovati predložak torbe za plažu iz mašte i predstaviti javnosti fotografiju uratka u virtualnoj galeriji. Djeca i mladi će napraviti predložak torbe u tehnici batik na papiru ili na platnu (ovisno o dobnom uzrastu). Cilj ove radionice je poticanje stvaralaštva i društvene odgovornosti, razvijanje poduzetničke kompetencije, te kreativnog i kritičkog mišljenja u rješavanju likovnog problema.

Potreban materijal za rad: Akvarel papir, olovka, akvarel boje, voštana pastela žuta, glačalo, sušilo za kosu ili pamučna bijela tkanina, boje za tekstil pripremljene, parafin vosak 100% (lampion svijeća), kistovi, kuhalo, posuda za topljenje parafina, glačalo i sušilo za kosu.

 1. Radionica: Likovne tehnike grataž i zgrafito u motivu pejzaža ili podmorja.

Radionica je koncipirana u dva dijela:

 1. dio – istraživanje u motivu i u primjeni likovnih tehnika grataž i zgrafito. Skica motiva olovkom na papiru.
 2. dio – u slikarskim tehnikama grataž i zgrafito naslikati dalmatinski pejzaž ili podmorje. Slikarska tehnika zgrafito se može primijeniti i za oslikavanje pisanica (ispuhanih jaja) i upotrijebiti kao dekoraciju za Uskrs i predstaviti javnosti fotografije svojih uradaka u virtualnoj galeriji. Cilj ove radionice je poticanje stvaralaštva i društvene odgovornosti, razvijanje poduzetničke kompetencije te kreativnog i kritičkog mišljenja u rješavanju likovnog problema.

Potreban materijal za rad: Grataž – glatki papir (može i od kalendara), voštane pastele, čačkalicu ili štapić od roštilja; Zgrafito – olovka, glatki papir, uljne pastele, crna akrilna boja, kist, čačkalica ili štapići od roštilja, ispuhano jaje, vruće ljepilo.

Radionica se odvija u potpunosti online, a u njoj može sudjelovati više sudionika.  Za provedbu radionica potrebno je stolno ili prijenosno računalo s kamerom i slušalicama.

Raspored održavanja radionica: 5. ožujka, 19. ožujka, 2. travnja i 16. travnja od 10 – 13 h.

Prijaviti se možete putem linka: https://forms.gle/3DndLBh9s6WbWvTNA

Skip to content